23948sdkhjf

Nobelpriset till immunforskare

Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman får dela på årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till forskare som upptäckt mekanismer för hur vårt immunsystenm aktiveras. Prissumman delas i två delar, varav den ena delen går till Bruce Beutler och Jules Hoffmann och den andra delen går till Ralph Steinman.

Bruce Beutler och Jules Hoffmann tilldelas priset för upptäckten av receptorerna på cellerna som reagerar på mikroorganismer och aktiverar det medfödda immunförsvaret som är den första försvarsmekanismen i immunsystemet.

Ralph Steinman tilldelas årets nobelpris för hans upptäckt av dendritcellerna och deras förmåga att aktivera kroppens andra försvarsmekanism, att eliminera mikroorganismerna från cellen.

Nobelpriskommittén prisar de tre forskarnas arbete då de lett till förståelse och nya kunskaper kring hur immunförsvaret, både de medfödda mekanismerna och det som människan förvärvat genom att ha blivit utsatt för olika mikroorganismer. Forskningen har också haft stor betydelse för olika sjukdomars uppkomst, såsom cancer och inflammationssjukdomar, samt hur dessa kan förebyggas och behandlas.

En av Nobelpristagarna död.

Nobelprisets officiella webbplats gav efter vid tillgännagivelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078