23948sdkhjf

Positiva resultat för astmaspray

Mundipharma har avslutat tre studier i fas III. Ansökan om godkännande har lämnats in till läkemedelsverken i Sverige och Storbritannien.
I samtliga fas III-studier testades läkemedelsföretaget Mundipharmas läkemedelskandidat flutiform, för behandling av astma hos personer över 12 år. Den sista studien avslutades i juli i år och totalt ingick 828 patienter med antingen mild till måttlig astma eller måttligt till allvarlig astma.

Flutiform är en kombination av substanserna flutikason och formoterol som inhaleras i sprayform. Flutikason är ett korstionpreparat som kan förebygga astmasymtom genom att hämma inflammation och allergi i lungorna och formoterol verkar genom att vidga luftrören. Syftet med studierna var bland annat att utvärdera effekt och säkerhet vid behandlingar med läkemedelskandidaten då substanserna ges i kombination och var för sig, utvärdera olika doser samt att jämföra kombinationen flutikason/formoterol med kombinationen formoterol och budesonid, vilket är en annan inflammationsdämpare som används för behandling av astma.

Resultaten visar att kombinationen flutikason/formoterol är likvärdig kombinationen budesonid/formoterol båda då det gäller effekt och säkerhet vid behandling av astma. Effekten vid behandling av astma var densamma då substanserna gavs var och en för sig som i kombination. När man utvärderade effekten på lungfunktionen var gav substanserna bättre effekt än när de gavs var och en för sig.

Nu inväntar bolaget svar på sin registreringsansökan för preparatet som de skickat in till läkemedelsverket i Sverige och i Storbritannien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078