23948sdkhjf

EMA blottar experters intressen

EMA har tidigare kritiserats för att experter som utvärderar nya läkemedel inte är helt oberoende. En ny databas ska nu redovisa alla experters sidointressen.
I våras fick den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA stark kritik från EU-parlamentets budgetutskott, som avrådde parlamentet att godkänna myndighetens finanser för 2009.

Anledningen var bland annat att utskottet ansåg att EMA:s experter inte var tillräckligt oberoende. Som ett svar på detta antar nu EMA nya regler för hur man ska hantera intressekonflikter bland sina vetenskapliga experter.

En åtgärd är att lansera en publik expertdatabas som är öppen för alla att söka i. Databasen innehåller information om de experter, och deras intressen, som EMA använder sig av vid bland annat bedömning av nya läkemedel.

I enlighet med de nya reglerna ska EMA också vara mer aktiva i att identifiera potentiella intressekonflikter och att söka alternativa experter.



Den nya databasen innehåller
namn på cirka 5 000 experter och ungefär hälften av dem har hittills redovisat sina sidointressen. Uppgifter från de resterande experterna kommer att samlas in och redovisas löpande under de närmaste månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094