23948sdkhjf

Väcker liv i bolag efter nedläggning

Uppsalabolaget Visionar lades ned i våras och låg då tio miljoner back. Nu startar företagets förre vd Urban Höglund om med ett nytt bolag.
Den 8 april i år lämnade det prekliniska kontraktsforskningsföretaget Visionar in sin konkursansökan. Efter att bolagets dåvarande vd Urban Haglund sagt upp sig och aktieägarna sagt nej till att försöka hitta en ersättare återstod två alternativ: likvidation eller konkurs.

– Eftersom bolaget satt på ett långt hyreskontrakt och inte hade pengar i kassan att lösa det var konkurs det enda alternativet, säger Urban Höglund.

Startar nytt

Totalt fattades drygt tio miljoner kronor i Visionars kassa. Nu har dock Urban Höglund tillsammans med ett antal kollegor blåst liv i ett gammalt bolag. Företaget, Adlego biomedical, har varit registrerat sedan 2005 och är liksom Visionar beläget i Uppsala.

– Det hela ligger i sin linda och jag vill inte prata så mycket om det. Men vi har en viss verksamhet igång, berättar Urban Höglund.

Utsatta för aktivister

Det numera nedlagda Visionar har under en tid varit föremål för uppmärksamhet från en grupp djurrättsaktivister.

I flera inlägg på en blogg hängs företagsledningen ut med namn och bild intill raljerande kommentarer om respektive person.

Men enligt Urban Höglund har djurrättsaktivisterna ingen del i Visionars konkurs eller hans beslut att lämna företaget.

– Det är mest irriterande att aktivisterna inte förstår att det behövs preklinisk forskning och djurförsök för att ta fram nya läkemedel. De hävdar att läkemedel kan utvecklas med hjälp av alternativa metoder som cellförsök och datorsimuleringar, men med de riktlinjer som finns för dokumentation av läkemedels effekter och toxicitet är det inte möjligt, säger Urban Höglund.

Visionar bildades år 2000 och hade vid konkursen sju anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062