23948sdkhjf

Astra satsar i öst

Bygger fabrik i Kina och Ryssland.
Astrazeneca meddelade i februari i år att de skulle lägga en miljard svenska kronor på att bygga en produktionsanläggning utanför Moskva i Ryssland. Nu meddelar läkemedelsjätten att en liknande anläggning även kommer att byggas i Taizhou i Kina.



Fabriken i Kina beräknas
kosta 1,3 miljarder kronor och är den största satsning som Astrazeneca gör i en enskild anläggning enligt ett pressmeddelande från bolaget. Bygget ska stå klart i slutet av 2013 och kommer att användas för att producera läkemedel, intravenöst och i tablettform, till försäljning på den kinesiska marknaden.



Produktionsanläggningen i Ryssland
ska stå klar till våren 2013 och kommer att användas för produktion av läkemedel för behandling av cancer och hjärt- kärlsjukdomar bland annat.

Till Svenska Dagbladet påpekar Astrazenecas presschef Ann-Leena Mikiver att de nya anläggningarna i Asien inte sker på bekostnad av besparingarna som görs vid anläggningarna i väst, bland annat i Sverige.

- Den här investeringen gör vi för att ta hand om de växande behoven i Kina. Produktionsanläggningarna i Sverige och i Storbritannien kommer fortfarande att förse marknaden med läkemedel över hela världen, säger hon.

Efter att Astrazeneca beslutade att lägga ner anläggningen i Lund förra året har bolaget idag enbart svensk verksamhet i Mölndal och Södertälje.

Astrazenecas besparingar slår först i Lund.

Här föds en propplösare.

Astrazeneca varslar 280 forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063