23948sdkhjf

Enzymkur kan förhindra CP

Ny forskning öppnar för nya behandlingsmetoder som kan förebygga hjärnskada hos nyfödda som drabbats av syrebrist.
Doktoranden Ylva Carlsson vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har kartlagt ett av de enzym som ligger bakom hjärncellers död vid hjärnskador. I sin avhandling presenterar hon mekanismen som banar väg för nya behandlingar av hjärnskador hos barn som får syrebrist vid födseln.

Barn som utsätts för syrebrist vid förlossningen kan få hjärnskador som utvecklas till livslånga handikapp som cerebral pares, epilepsi och utvecklingsstörning. Idag behandlas dessa barn vanligtvis med kyla, men enbart ett av nio barn visar positiv effekt av behandlingen. För tidigt födda barn behandlas inte med kyla överhuvudtaget.

Ylva Carlsson har tittat efter alternativa metoder som kan ges i kombination med kylbehandlingar eller enskilt då kyla inte är lämplig som behandling. Avhandlingen fokuserar på ett enzym som spelar en viktig roll i den celldöd som sker i samband med hjärnskada.

– Vi har kartlagt vilken roll enzymet spelar vid utvecklingen av hjärnskador hos barn som utsätts för syrebrist. Resultaten visar att om enzymet minskar i mängd minskar också hjärnskadans omfattning. Skyddet ökade dessutom ytterligare om kylbehandling användes, säger Ylva Carlsson.

Hon har i studier på möss kommit fram till att läkemedel som används för behandling av hjärnskador hos vuxna har motsatt effekt på barn. Detta för att mekanismerna är olika vid en hjärnskada beroende på hjärnans ålder.

– Detta kan innebära att en del läkemedel som utvecklas mot hjärnskador hos vuxna troligen inte kan ges till nyfödda barn. Skräddarsydd behandling, riktad mot olika specifika hjärnskademekanismer, eller kombinationsbehandling till barn kan därför bli aktuellt i framtiden. Men först måste vi närmare granska hur man bäst kan påverka dessa proteiner utan att störa andra viktiga funktioner i den växande hjärnan, säger Ylva Carlsson.

Studien presenteras i november. Avhandlingens titel är: Apoptotic mechanisms in the neonatal brain following hypoxia-ischemia
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078