23948sdkhjf

"Vi behövde kapital"

Torbjörn Bjerke, vd på Karolinska development, berättar om noteringen i våras.
Karolinska development börsnoterades i våras och gick in på ett börsvärde runt 40 kronor aktien. Idag, omkring ett halvår senare, har aktievärdet sjunkit 40 procent och ligger på omkring 25 kronor aktien.

- Men aktien har inte fallit lika mycket som biotekniksektorns index, påpekade Torbjörn Bjerke.

Under de senaste månaderna har det varit turbulent på börsen och biotekniksektorn, som innefattar alla forskande små och mellanstora bolag exklusive Astrazeneca, Getinge, Meda och Elekta, har utvecklats betydligt sämre än generalindex.

Hur mycket behöver du bry dig om svängningarna på börsen?

- Vi tror mycket på att bygga upp bolaget och börsvärdet i ett långsiktigt perspektiv, så aktiekursen är inte jätteviktig. Men vi satsar väldigt mycket på att vara ute och representera bolaget och att skapa ett förtroende bland investerare.

Karolinska development har sedan länge planerat en börsnotering men den blev av först i våras.

Hur kommer det sig att ni noterades just då?

- Vi var i behov av att få in mer kapital. Vi hade redan aktier utspridda men kunde inte ta in mer pengar från de befintliga ägarna. Efter att ha hört oss för bland investerare och banker, som visade ett stort intresse för bolaget, så tyckte vi att det var dags.

Vad finns det som talar emot en börsintroduktion?

- Det fanns så klart en risk att misslyckas. Men vårt behov av pengar var övervägande.



Vad har du för råd till företag idag som står inför att introduceras på börsen?


- Bolaget bör sträva efter att ha en låg riskprofil genom att ha mer än ett projekt i företaget. Det kan också vara en bra idé att i grunden ha ett avtal med big pharma eller att ha tagit sitt projekt till klinisk fas. Sen krävs förstås att det finns en bra ledning i bolaget.

Och vad är då en bra ledning?

- En person som gjort det förut. Som har tagit en produkt till marknaden och har erfarenhet från den kommersiella fasen. Det finns mycket bra kompetens i Sverige, men det kan även löna sig att se sig omkring efter internationella talanger och samtidigt få in kompetens över den globala marknaden.

Det som oroar Torbjörn Bjerke skulle vara om börskrisen fortsätter och att pengarna tar slut. Karolinska development har idag pengar i kassan som beräknas räcka till 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14