23948sdkhjf

Facebookanvändare har mer hjärnminne

Personer som har många vänner på Facebook har också en större amygdala, den del av hjärnan som hanterar minne och känslor. Det visar en ny studie.
Forskare vid University College London har jämfört röntgenbilder av hjärnor hos 125 studenter, alla aktiva på nätverkssajten Facebook. Resultaten visade att vissa delar av hjärnan var större hos de personer som hade många vänner på Facebook.

- Sociala nätverk är enormt inflytelserik, men ändå vet vi mycket lite om hur de påverkar våra hjärnor. Okunskapen har lett till en massa spekulationer, som helt saknar grund, om att internet är något dåligt för oss, säger en av forskarna bakom studien, professor Geraint Rees, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

- Vår studie kommer att hjälpa oss att börja förstå hur vår interaktion med världen förmedlas genom sociala nätverk. Nu kan vi börja ställa intelligenta frågor om relationen mellan internet och hjärnan. Vetenskapliga frågor, inte politiska sådana.

Forskarna fann också att tre andra regioner i hjärnan var större hos personer med många Facebookvänner. Den ena regionen, the right superior temporal sulcus, spelar en viktig roll i hjärnans förmåga att uppfatta rörande objekt som biologiska. Den andra regionen, the left middle temporal gyrus, aktiveras av ögonkontakt med andra och är inblandad i uppfattningen av sociala signaler. Den tredje regionen, the right entorhinal cortex, har kopplats samman med minne och navigation.

Vad som orsakat vad är ännu oklart. Forskarna tänker nu göra uppföljningsstudier för att se hur försökspersonernas hjärnor påverkas av att använda Facebook och internet i stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141