23948sdkhjf

Ågerup ger bort rubbet

Skänker sin förmögenhet till utvecklingsprojekt i u-länder.
När estetikbolaget Q-med såldes till fransk-schweiziska Galderma i våras kammade Q-meds grundare och huvudäare Bengt Ågerup hem storkovan. Enligt honom själv är han efter försäljningen god för fem miljarder kronor, en förmögenhet han nu väljer att skänka bort.

- Du kan inte ta med dig pengarna i graven och mina barn har inga synpunkter på vad jag gör med mina pengar, säger han till Dagens industri.

Vinsten från försäljningen av Q-med kommer bland annat gå till utbildningsprojekt för barnmorskor i Tanzania i hopp om att minska dödligheten i samband med förlossningar. Inledningsvis kommer Bengt Ågerup att lägga några hundra miljoner i olika utvecklingsprojekt men siktar på att skänka bort hela förmögenheten.

- För mig är det viktigaste att pengarna går till utveckling. Det handlar inte om välgörenhet där pengarna bara försvinner. Jag vill veta att de verkligen gör nytta, säger han till Dagens Industri.

Bengt Ågerup bildade Q-med och var vd för bolaget i 15 år innan han förra året bestämde sig för att kliva ner från vd-posten. Istället gick han in som styrelseordförande och fortsatte med egna projekt på sidan om. Bland annat har han vidareutvecklat teknologin som Q-meds produkter är baserade på och nu senast har han startat det nya investmentbolaget Nxt2b.

Läs mer:

Q-med köps upp

Ågerups nya affär


Ågerup satsar på molekylklister

Ågerup ny storägare i Olink


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.426