23948sdkhjf

Uppsala bio avtalar med Roche

Roche har valt Uppsala bios projekt Bio X som första europeiska samarbetspartner i företagets globala program för öppen innovation.
Roche startade sitt projekt för öppen innovation 2009. Målet är att komma närmare projekt i den akademiska forskningen. Bland annat samarbetar de med Harvard och under det senaste året har de varit på jakt efter lämpliga samarbetspartners i Europa. Valet föll på Bio X-projektet som drivs av Uppsala bio.

– På det här sättet för vi in världsledande kompetens från Roche till våra forskare, vilket blir en enorm tillgång, säger Erik Forsberg, ansvarig för Bio X.

Bio X har under de senaste åren tagit fram en process för att få akademin att lösa problem som finns i till exempel vården. Läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala får tillsammans med industrirepresenter definiera vilka problem som behöver lösas och utifrån det utlyser Bio X anslag som forskare kan söka.

Avtalet mellan Roche och Bio X innebär att experter från Roche får sitta med i referensgruppen som bestämmer forskningsområdena.

Stöd till forskare

Forskargrupper som vill ansöka om pengar väljer sen om de också vill granskas av Roches experter.

Om Roche tycker att projektet är intressant får forskarna finansiellt och vetenskapligt stöd av Roche. I utbyte får Roche första tjing på att utvärdera resultaten och komma med ett eventuellt affärsförslag.

– Det har varit en viktig del i förhandlingen med Roche att säkerställa att ip-rättigheterna finns kvar hos forskargruppen och att de är fria att göra vad de vill med den. Det har inte varit några problem att komma överens med Roche om de delarna, säger Erik Forsberg.

Roche räknar med att deras globala progam kommer leda till viktiga utvecklingsprojekt på sikt.

– Eftersom vi bara hållit på sedan 2009 är det för tidigt att se vilka faktiska effekter det här får på vår pipeline. Men det vi sett så här långt är väldigt lovande. Vi har inte heller haft några bekymmer, det här är ett mycket bra sätt för akademi-industri-samarbete, säger Zafi Avnur, chef för Roches globala samarbeten med akademin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094