23948sdkhjf

Icke smittsamma sjukdomar - framtidens marknad

På senare tid har industrin mer och mer börjat använda sig av definitionen "icke smittsamma sjukdomar", på engelska non communicable diseases som förkortas NCD.
I sjukdomsgruppen ingår bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kroniska luftvägssjukdomar. Alla är, förutom icke-smittsamma, ofta av kronisk karaktär.

En marknad med många kroniska sjukdomar och en ständigt växande kundgrupp är så klart lockande för många bolag. Och med vårt sätt att leva kommer behovet av läkemedel och behandling att accelerera, inte minst i utvecklingsländerna.

Ökningen av icke smittsamma sjukdomar är ett stort globalt problem och så sent som i september behandlades ämnet på ett toppmöte i FN. Siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, och NCD Alliance, visar att sjukdomarna orsakar cirka 36 miljoner dödsfall, motsvarande 63 procent av alla dödsfall i världen. Hela 80 procent av dödsfallen som orsakas av icke smittsamma sjukdomar sker i de länder som klassas som låg- och mellaninkomstländer. Med en åldrande befolkning och en stor befolkningsökning väntas år 2030 de icke smittsamma sjukdomarna orsaka 52 miljoner dödsfall per år.

De globala ekonomiska effekterna av de fem ledande icke smittsamma sjukdomarna: hjärt-kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, cancer, diabetes och psykisk ohälsa väntas bli enorma. Kostnaden beräknas bli hiskeliga 332 miljarder kronor under de kommande 20 åren, enligt en studie från World economic forum. Produktionsbortfall på grund av sjukdom utgör den största bördan, men kostnaden för sjukvård och mediciner är en viktig bidragande kostnadsfaktor.

Kopplat till detta är också riskfaktorerna som orsakar dessa sjukdomar. Man uppskattar att 50 procent av de icke smittsamma sjukdomarna kan undvikas med livsstilsförändringar. Det är också det mest kostnadseffektiva sättet att bekämpa sjukdomarna. Det finns en stor befogad rädsla för att detta ska hindra utveckling i många tillväxtregioner runt om i världen, framför allt i låg- och mellaninkomstländer.

Definitionen icke smittsamma sjukdomar har nu också börjat dyka upp hos läkemedels- och medicinteknik-bolagen. Novo Nordisk är ett världens ledande bolag vad gäller diabetes, en sjukdom där prevalensen forsätter att öka i framförallt i utvecklingsländerna. Under de senaste fem åren har Novo Nordisks försäljning ökat med nästan 60 procent, från drygt 5 000 miljoner euro, cirka 50 miljarder kronor, år 2006 till drygt 8 000 miljoner euro, nästan 80 miljarder kronor, år 2010. I bolagets årsredovisning framgår tydligt att bolaget är väldigt aktivt i debatten om problemen med ökningen av diabetes som vi kommer att möta i tillväxtländer i framför allt Asien och Afrika. Dessa låg- och mellaninkomstländer kommer att vara en stor drivkraft för fortsatt tillväxt för bolaget.

Elekta är ett annat nordiskt bolag som har haft en otrolig utveckling försäljningsmässigt, men även på börsen. Elekta utvecklar och säljer också produkter och tjänster mot icke smittsamma sjukdomar och är specialister på att behandla cancer med strålterapi och strålkirurgi. Dess tillväxt har varit ännu starkare än Novo Nordisks och försäljningen har ökat med 75 procent under de senaste fem åren, från 4 525 miljoner kronor år 2006/2007 till 7 904 miljoner kronor år 2009/2010. Asien och Stillahavsländerna står nu nästan för en tredjedel av bolagets försäljning och bidrar till större del av tillväxten för bolaget.

Eftersom marknaden finns där kommer efterfrågan på bolagens produkter att fortsätta öka. Andra nordiska bolag med inriktning på icke smittsamma sjukdomar är svenska Aerocrine och danska Lundbeck, för att nämna två.

Vi kommer också att se ett ökat behov av produkter och tjänster för att förebygga och diagnosticera dessa sjukdomar. Eftersom många av dem kan förhindras med livsstilsändringar blir fokus att förhindra sjukdom och att ge tidig och rätt diagnos. Detta utgör en intressant marknad som också börjas fångas upp av läkemedelsbolagen.

Okee Williams

Portfolio manager på Allenex

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078