23948sdkhjf

APL får konkurrens

Den statliga tillverkaren av extemporeläkemedel har varit ensam på en marknad som varit monopol sedan 1970. Nu får de konkurrens i form av Medcaps dotterbolag Unimedic.
Efter apoteksomregleringen 2010 öppnades marknaden för tillverkning av extempore-läkemedel. Trots det har statliga Apoteket produktion och laboratorier, APL, fortsatt varit ensam på marknaden. Nu, drygt ett år senare, ger sig Unimedic in på marknaden och blir APL:s första konkurrent.

Extemporeläkemedel är specialtillverkade läkemedel som tillverkas för enskilda individer då befintliga läkemedel exempelvis inte finns tillgänglig i rätt dos eller styrka, inte är godkänt eller då patienten är överkänslig för ett ämne i ett godkänt läkemedel.

Unimedic har tillverkat extemporeläkemedel tidigare, före monopoliseringen och regleringen av apotek. Efter att marknaden stängdes har de fokuserat på kontrakttillverkning av flytande läkemedel som vitamintillskott, desinfektionsmedel, hostmedicin och läkemedel mot förstoppning, acne och munsköljet SB12.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08