23948sdkhjf

Lag stoppar skånskt bidrag till Max IV

135 miljoner kronor kan inte betalas ut till forskningsanläggningen, skriver nyhetstjänsten Rapidus.
En av de fyra stora finansiärerna till Max IV-projektet är Region Skåne. När de i fjol gick med på att delfinansiera bygget av forskningsanläggningen hade de tänkt att portionera ut kostnaden över flera år och skriva av det som investeringar. Men en sådan utbetalning saknar stöd i lagen, skriver nyhetstjänsten Rapidus. Hela summan på 135 miljoner kronor ska dessutom vara utbetald senast 2014.

– Att ta hela kostnaden på ett år skulle inte gå, inte med de andra prioriteringar vi har att göra inom sjukvård och så vidare. Vi ser medfinansieringen av Max IV som en investering i tillväxt och utveckling som rimligtvis inte ska belasta enbart dagens skattebetalare, säger Harald Lindström, regiondirektör med ansvar för strategiska investeringar, till Rapidus.

Idag finns ett undantag i redovisningslagen som möjliggör avskrivningar för kommuner och regioner. Men undantaget gäller enbart stöd till statlig infrastruktur som vägar och järnvägar och inte statliga forskningsanläggningar.

Region Skåne har nu skickat en hemställan till regeringen för att få till en ändring i lagen så att även avdrag för statliga forskningsanläggningar kan göras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078