23948sdkhjf

Karo bio styckas

Knoppar av bolagets prekliniska verksamhet och hoppas på att sälja utvecklingsprojekten.
Karo bio meddelar idag att de tänker dela upp bolaget i två delar. Huvudprojektet, utvecklingsprogrammet med blodfettssänkaren eprotirome, blir en del. I den andra delen kommer bolagets prekliniska utveckling av läkemedel som verkar via nukleära receptorer att samlas.

Syftet med verksamhetsseparationen är enligt bolaget att utnyttja verksamheternas resurser och kompetens på ett bättre sätt samt att skärpa fokus på affärer och skapa två alternativ för intresserade investerare. Styrelsen föreslår att utvecklingsbolaget behåller bolagsnamnet Karo bio.

- Bolagsnamnet Karo bio är känt internationellt i både industriella och akademiska kretsar och förknippas då med utvecklingsprojekten i preklinisk fas. Idag har vi avtal med ett par globala läkemedelsföretag och för samtal med flera intressenter som kan leda till fler avtal. Därför tror vi att det är bäst om namnet följer med de projekten, säger Per Bengtsson som utsågs till ny vd för Karo bio igår efter att ha varit tillförordnad på posten sedan i våras.



Per Bengtsson menar
att kopplingen mellan Karo bio och eprotirome är starkare bland aktieägarna vilket har lett till att utvecklingsprojekten hamnat i skymundan.

- Eprotirome i sig är ett starkt varumärke så jag tror inte att det blir några problem att hitta ett nytt namn på den verksamhetsdelen.

Hur ser planerna ut för eprotirome?

- Vi vill gärna sälja eller utlicensiera eprotirome. Vi har sett ett intresse för projektet men eprotirome har precis gått in i fas III och står med de risker som ett utvecklingsprojekt i den fasen vanligtvis har. Så nu vill vi gärna låta studien fortgå och invänta resultaten.

Avknoppningen innebär att eprotirome kvarstår i moderbolaget som också fortsätter som ett börsnoterat bolag med rådande ledning. Utvecklingsprojekten förflyttas till ett dotterbolag som ska bli både verksamhetsmässigt och ägarmässigt självständigt. När avknoppningen är slutförd kommer en ledning att utses till det nya bolaget. Planen är dock att hitta nya ägare till de olika projekten i dotterbolaget så vad som blir kvar i nya Karo bio är idag oklart.

Bolagets prekliniska utveckling har säte vid Huddinge universitetsområde och har runt 70 anställda. Innan verksamheten bolagiseras ska nedskärningar och kostnadsbesparingar genomföras.

Hur många påverkas av sparplanerna?

- Vi har inlett fackliga förhandlingar och ska föra diskussioner med personalen. Exakt hur många som kommer att beröras vill vi inte gå ut med i dagsläget.

Hur gör ni med aktieägarna?

- Vi har inget erbjudande färdigt för aktieägarna utan får återkomma i den frågan.

Eprotirome har medfört både upp- och nedgångar för bolaget. Efter positiva resultat i fas II stannade utvecklingsprogrammet av då Karo bio inte kunde hitta en lämplig utvecklingspartner eller fick in tillräcklig finansiering. Vändpunkten kom under vintern 2010/2011 då Karo bio tog in en emission på 300 miljoner kronor och beviljades ett 230 miljonerslån för att finansiera fas III-studier med läkemedelskandidaten. Karo bio gjorde även en redesign av studien och bestämde sig för att sikta på en nischindikation, vilket sänkte utvecklingskostnaderna betydligt. I slutet av maj fick Karo bio ändå sin efterlängtade partner till utvecklingsprojektet i form av det indiska läkemedelsbolaget Alkem laboratories.

Påverkas Alkem laboratories av detta?

- Nej.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062