23948sdkhjf

EU-parlamentet godkänner EMA:s budget

Det europeiska läkemedelsverket har vidtagit åtgärder efter att ha kritiserats av EU:s budgetutskott.
I april gick EU-parlamentets budgetutskott ut och avrådde parlamentet från att godkänna EMA:s finanser för 2009. Detta för att det inte gick att säkerhetställa att experterna som utvärderar nya läkemedel var oberoende, något som läkemedelverket kritiserats mycket för. Eftersom EMA har vidtagit åtgärder godkänner parlamentet nu budgeten.

I ett försök att vara transparenta har EMA lanserat en databas där samtliga experter som utvärderar läkemedel finns med. Målet är att alla experter ska ange vilka kopplingar de har till industrin och andra organisationer som kan innebära intressekonflikter.

EMA kritiserades också vid årsskiftet då förre chefen för myndigheten, svensken Thomas Lönngren, slutade och strax därpå började arbeta som konsult. Kritiska röster menade att Thomas Lönngren skulle ha tagit en paus från arbetet innan han började på konsultuppdrag. Som åtgärd införde EMA stränga regler som innebär att Thomas Lönngren är portad från att ta kontakt med läkemedelverkets anställda och inte får företräda eller bistå tredje parter vid möten med EMA. De nya reglerna säger också att myndighetschefen inte får inta chefspositioner inom läkemedelsindustrin inom loppet av två år efter att han eller hon lämnat myndigheten. Vidare får tidigare chefer inte heller ge produktrelaterade råd till företag inom myndighetens ansvarsområde.

EU-kritik mot EMA

EMA ska granskas efter kritik

Inget fuffens med Thomas Lönngrens avgång



Intresseorganisationer kritiserar EMA

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078