23948sdkhjf

USA-bolag köper upp Duocort

Uppdaterad. Viropharma köper upp Helsingborgsbolaget för dryga miljarden.
Idag meddelade det svenska läkemedelsföretaget Duocort att de säljer dotterbolaget Duocort pharma till det amerikanska läkemedelsbolaget Viropharma. Affären uppgår till strax över en miljard kronor varav 220 miljoner kronor ges i förstagångsbetalning och 860 miljoner kronor betalas ut då bolagen uppnåt vissa mål.

Duocort utvecklar hydrokortison-läkemedlet Plenadren mot binjurebarksvikt, även kallad Addisons sjukdom. Plenadren har orphan drug-status i EU, Schweiz och USA och fick ett positiv bedömning om godkännande från det europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga råd så sent som i juli i år.

Affären går i lås först då Duocort fått marknadsgodkännande för Plenadren i EU.

Bolaget grundades 2004 av forskare från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Uppsala universitet tillsammans med life-science inkubatorn Puls. Vad som blir kvar av moderbolaget Duocort får aktieägarna avgöra.

- För närvarnade finns det inget annat aktivt projekt inom Duocort efter försäljningen. All verksamhet har den senaste tiden bedrivits i Duocort pharma, säger Maria Forss, vd på Duocort pharma.

Hon fortsätter:

- Moderbolaget Duocort kommer att fortsätta att verka inom läkemedelssektorn och samverka med Viropharma i arbetet med Plenadren. Företaget kommer inom kort att göra ett namnbyte för att undvika förväxling med Viropharmas kommande dotterbolag Duocort pharma.

Duocort pharma är ett virtuellt bolag med bara tre anställda. Under utvecklingsprocessen har de tagit hjälp av ett 40-tal konsulter och företag inom olika områden.

- Projektteamet kommer att vara kvar under en övergångsperiod, säger Maria Forss.

Är ni nöjda med köpesumman?

- Vi är nöjda med både köpeskilling och köpare. Även investerarna har all anledning att vara nöjda då de får en bra avkastning på sina investeringar, säger Maria Forss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062