23948sdkhjf

Tunga aktörer gör politiskt inspel

Sex forskningsfinansierande myndigheter tipsar regeringen om var satsningarna bör hamna vid nästa forsknings- och innovationsproposition. Här är de punkter som rör life science-sektorn.
Vetenskapsrådet, Vinnova, FAS, Formas, Energimyndigheten och Rymdstyrelsen är sex myndigheter som finansierar forskning inom olika områden. Nu har de på uppdrag av regeringen tagit fram ett underlag till nästa forsknings- och innovationsproposition. Myndigheterna ger i inlägget olika förslag på hur kvaliteten på forskningen som bedrivs i Sverige kan förbättras.

Bland annat vill myndigheterna att regeringen ska avsätta medel för en ny form av samverkansprogram mellan små och stora företag, offentliga verksamheter, universitet, högskolor och forskningsinstitut, för att öka konkurrenskraften. Programmet skulle utformas av Vinnova och Energimyndigheten i samverkan med andra berörda myndigheter.

Myndigheterna vill också inrätta ett helt nytt anslagssystem som främjar kvalitet före kvantitet i forskarvärlden samt gör att lärosätena kan planera långsiktigt och prioritera de bästa forskarna genom att ge dem bättre villkor.

Innovation är ett område som samtliga myndigheter vill lyfta, bland annat genom att fortsätta och utöka stödet till innovationskontoren på lärosätena. De vill också att myndigheterna mer aktivt ska satsa på projekt som kan medverka i EU:s samtliga innovationsprojekt och därmed få medfinansiering från EU.

Myndigheterna vill också se över regler och handläggning kring internationell rekrytering av forskare för att lättare få hit kompetens och behålla gästforskare.

De sex forskningsfinansierande myndigheterna har dessutom lyft fram sju områden för nya riktade forskningssatsningar.

Av dessa sju områden finns ett par som berör life science-området; medicinens teknik, den biologiska variationen och välfärd, arbetsliv, livsstil och hälsa.

Inom området för den medicinska tekniken tycker myndigheterna att den medicinska forskningen ska integreras med biovetenskapen och teknikvetenskaperna för att fortsätta utvecklas. De vill också se satsningar på bättre samverkan mellan ny teknik och sjuk- och hälsovård och vill att forskningen ska finnas mitt i den kliniska verksamheten.

I det andra området, den biologiska variationen, lyfter myndigheterna de medicinska framgångar som gjorts inom området för individualiserad medicin och även att forskning på olika sjukdomar kan dra nytta av ett ekosystemologiskt perspektiv.

Inom området välfärd, arbetsliv, livsstil och hälsa vill myndigheterna öka fokuset på folksjukdomarna. Bland annat genom de nya infrastrukturer som skapas genom att koppla forskningsregister till teknologiska lösningar.

De övriga sex områden som myndigheterna lyfter fram är;

Kunskap, kognition, kommunikation - samhället och kunskapskraven igår, idag, imorgon.

Samhällets utveckling och sårbarhet.

Den digitala explositionen.

Välfärd, arbetsliv, livsstil och hälsa.

Livets ursprung och förutsättningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063