23948sdkhjf

Getinge gör amerikansk miljardaffär

Nu slutförs förvärvet.
Getinge och dess dotterbolag Maquet meddelade i slutet av september att de köper det amerikanska medicinteknik-bolaget Atrium medical. Priset blev 680 miljoner dollar, cirka fem miljarder kronor. Atrium medical är fokuserat på produkter inom hjärt-och kärlområdet. I och med köpet stärker Getinge sin verksamhet inom det kardiovaskulära området.

– Förvärvet stärker vår verksamhet, framför allt på kärlsidan.Vi får vi ett tillskott av nya intressanta produkter, till exempel täckta stentar, och kan jobba med produkter som verkar inne i blodkärlen, säger Johan Malmqvist, vd för Getinge.

Företagsköpet påverkar i första hand att Getinges verksamhet i USA, där man redan har 70 procent av sin hjärt- och kärlverksamhet. Med förvärvet väntar sig Getinge att öka omsättningen för koncernen med en miljard kronor, från 22 till 23 miljarder kronor, nästa år. Att köpet skedde nu är heller ingen tillfällighet.

– Atrium är ett snabbväxande innovativt företag som vi har känt till under några år och som vi har bevakat mer intensivt det senaste året.

Getingegruppen är verksam under tre varumärken: Getinge, Arjohuntleigh och Maquet. Atrium medical kommer att ingå som en självständig affärsenhet inom det sistnämnda.

– Vi ska samordna Getinges och Atriums verksamheter inom hjärt- och kärlområdet och Atrium kommer att verka som ett center of excellence inom Getingekoncernen, säger Johan Malmqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062