23948sdkhjf

Rekordår för nya läkemedel i USA

FDA godkände 35 nya läkemedel. Snabbprocess har gett resultat.
När det amerikanska läkemedelsverket avslutade sitt verksamhetsår i slutet av oktober hade det godkänt 35 nya läkemedel. Bortsett från 2009 då 37 nya läkemedel godkändes är årets siffra bäst under de senaste tio åren.

Flera av de nya läkemedlen utgjorde genombrott på respektive område. Benlysta, ett läkemedel som utvecklats av Human genome sciences, är det första läkemedel på 50 år som godkänns för behandling av den reumatiska sjukdomen lupus. Adcetris, ett läkemedel som utvecklats av Seattle genetics, är det första på 30 år som godkänns för behandling av cancersjukdomen Hodgkins lymfom.

Av de 35 nya läkemedlen är sju utvecklade för behandling av olika cancertyper och ytterligare två nya läkemedel utgör ett genombrott för personaliserad behandling av lungcancer och hudcancer och tillhandahålls med diagnostiska test för att se vilka patienter som kan behandlas med den nya terapin. Tio läkemedel godkändes för behandling av sällsynta sjukdomar där det tidigare fanns få eller inga adekvata behandlingar av sjukdomarna på grund av för små patientgrupper..

Enligt FDA är det ökade antalet godkända läkemedel ett resultat av att myndigheten nu tillämpar en snabbare godkännandeprocess samt att kraven på kliniska prövningar har blivit mer flexibla under året.

Läkemedelsmyndigheten menar att de i 24 fall av 35 var snabbare än andra länders läkemedelsmyndigheter på att godkänna de nya läkemedlen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063