23948sdkhjf

Medfields strokehjälm prisas

Life science-bolaget Medfield diagnostics kammade hem designpris.
Det Göteborgsbaserade life science-företaget Medfield diagnostics vann teknik- och designtävlingen National instruments graphical system award. Tävlingen anordnas av det amerikanska teknikföretaget National instruments som utvecklar och säljer mjuk- och hårdvara. Flera högteknologiska företag är med och tävlar och den som använder National instruments produkter på det mest innovativa sättet vinner.

Juryns motivering löd:

”Av alla de förslag som lämnades in i Sverige, var Strokefinder R10, som utvecklats av Medfield diagnostics, den mest innovativa användningen av vår plattform och är ett utmärkt exempel på hur ett team av specialister, inom ett område som medicinsk utrustning, kan gå från en idé till genomförande riktigt snabbt," säger Remco Krul, marknadschef på National Instruments.

Den prisade produkten Strokefinder R10 är en röntgenapparat i hjälmformat som sänder mikrovågor genom hjärnan. Genom att koppla hjälmen och mikrovågssystemet till en dator kan diagnoser sättas i fall med misstänkt stroke. Företagets förhoppning är att kunna ta fram hela systemet i ett miniatyrformat så att det ryms i en ambulans. Genom att diagnosticera strokepatienter tidigt kan behandling påbörjas tidigare och på så vis rädda hjärnfunktion och ibland livet på strokepatienter.



Medfield disgnostics är ett
företag sprungen ur forskning på Chalmers tekniska högskola. Bolaget utvecklar mikrovågsbaserade diagnostikinstrument för vården. Produkten Strokefinder R10 används just nu i en klinisk studie på strokeavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079