23948sdkhjf

Astras nya antidepressiva floppar

Ingen effekt i fas III-programmets första studie.
Astrazeneca och samarbetspartnern Targacept presenterade idag, tisdag, resultaten för den första av totalt fyra fas III-studier på bolagens läkemedelskandidat TC-5214 mot egentlig depression. Resultaten visar att studien inte uppnådde det primära målet efter åtta veckors behandling, en nyhet som fick Targacepts aktie att falla 50 procent på den amerikanska börsen, rapporterar den amerikanska nyhetstjänsten Fierce biotech.

I den aktuella studien deltog 295 patienter från olika center i Europa som alla hade fått antidepressiv behandling under åtta veckor och inte svarat tillräckligt på behandlingen. Patienterna fortsatte att behandlas med sitt vanliga antidepressiva läkemedel och fick samtidigt TC-5214 eller placebo två gånger dagligen.

De fyra studierna i fas III-programmet testar effekt och tolerabilitet hos bolagens preparat TC-5214 då det ges som tillägg till behandling med antidepressiva läkemedel hos patienter som inte svarar tillräckligt vid början av behandlingen. Studierna är randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade och genomförs i Europa.

I december 2009 tecknade Astrazeneca och det amerikanska forskningsbolaget Targacept ett avtal om att tillsammans utveckla och marknadsföra TC-5214 som tilläggsbehandling vid depression. Vid tidpunkten betalade Astrazeneca 200 miljoner dollar i en förstagångsbetalning. Avtalet gav möjlighet till betalning av ytterligare en miljard dollar då bolagen nådde vissa milstolpar.

Resultaten från de tre studier som fortfarande pågår väntas komma under det första halvåret 2012. Bolagen har planerat att lämna in en registreringsansökan för preparatet i USA under andra halvåret 2012 och i Europa under 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078