23948sdkhjf

Ny hepatitmedicin revolutionerar

Botade alla patienter i en klinisk studie.
Vid en konferens om leversjukdomar i USA visade det amerikanska forskningsföretaget Pharmasset data från bolagets studie på läkemedelskandidaten PSI-7977, en nukleotidanalog, för behandling av hepatit C. Enligt bolaget ska alla i studien ha blivit botade.

- Det här är grymt bra. Om effekten varar i längden och inga oväntade biverkningar dyker upp så kan vi nog ha en väldigt lovande behandling för hepatit C-patienter, säger Ola Weiland professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet som också var på konferensen i USA.

- Det blev alldeles tyst i salen när de presenterade studieresultaten, säger han.



I fas II-studien deltog
40 patienter med hepatit C genotyp ett, två och tre, som alla delades in i fyra grupper. Samtliga grupper fick PSI-7977 tillsammans med den antivirala substansen ribavirin som idag är standardbehandling av patienter med hepatit C genotyp två och tre. Ribavirin ges normalt tillsammans med en syntetisk form av det kroppsegna ämnet interferon som kroppen producerar som ett svar på en virusinfektion. Men i den aktuella studien testade företaget att ge den egna läkemedelskandidaten tillsammans med ribavirin och en form av interferon under kortare tid än normalt. En grupp behandlades helt utan interferon och fick enbart PSI-7977 och ribavirin. De resterande tre patientgrupperna fick kombinationen tillsammans med interferon i fyra, åtta respektive tolv veckor. Detta för att se hur kort behandling med interferon som krävdes för att få effekt eftersom interferon ges genom injektioner och dras med mycket biverkningar.

- Genom att ta bort interferon slipper patienten biverkningar som bland annat depression och irritation och behandlingen kan ges helt oralt i tablettform, säger Ola Weiland.

Efter tolv veckor analyserades patienternas blod efter virus. Ingen av patienterna som enbart fick PSI-7977 och ribavirin visade några tecken på virusinfektion efter behandlingen. 96 procent positiv effekt uppnåddes hos patienterna med hepatit C genotyp två och tre som behandlats med PSI-7977, ribavirin och interferon i olika doser. Hos patienterna med hepatit C genotyp ett, som också är den vanligaste och mest svårbehandlade formen, svarade cirka 90 procent positivt på behandlingen och läkte infektionen.

Hälften av patienterna har följts i 24 veckor och hittills har ingen av dem visat tecken på infektion med hepatit C-virus. Pharmasset har nu påbörjat en fas III-studie med läkemedelskandidaten och ribavirin, utan interferon. Efter nyheten rusade bolagets aktie på den amerikanska börsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079