23948sdkhjf

Sparpaket i EU-länderna slår hårt mot branschen

Grekland och Spanien drar redan ner på läkemedelskostnaderna till följd av eurokrisen och nu spås Italien och Frankrike göra detsamma. Branschorganisationen Efpia är oroade och ordföranden har skickat ett varnande brev till EU-kommissionen.
EU-ländernas kostnadsbesparingar under de senaste åren har drabbat läkemedelsföretagen hårt. Under 2010 och 2011 förlorade de europeiska läkemedelsbolagen sju miljarder euro, motsvarande nära 64 miljarder kronor, i intäkter från försäljningen i Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien. Denna marknad ligger till grund för över åtta procent av bolagens totala omsättning varje år. Detta har fått Andrew Witty, ordförande i den europeiska branschföreningen Efpia och vd för läkemedelsjätten Glaxosmithkline, att skriva ett brev till EU-kommissionen och varna om bolagens oroliga situation, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I brevet, som är adresserat till EU:s hälsokommissionär John Dalli och industrikommissionären Antonio Tajani, beskriver Andrew Witty att kostnadsbesparingarna kan leda till en "ohälsosam dominoeffekt". I och med att priserna på läkemedel jämförs mellan EU-länderna kan Greklands och Portugals nedskärningar automatiskt utlösa prissänkningar även i rikare länder. Företagen har en svår framtid framför sig ändå, menar Andrew Witty, med kommande patentutgångar och ökade kostnader för ny forskning.Grekland står för de stramaste sparplanerna och har sänkt priset på läkemedel med 27 procent.

Vissa läkemedelsföretag har dessutom tvingats ta emot ersättning i form av statsobligationer för att överhuvudtaget få betalt. Läget i Grekland fick till slut läkemedelsindustrin att ta till drastiska åtgärder efter att vissa statliga sjukhus inte betalat räkningarna på flera år. Danska Novo nordisk beslutade redan i slutet av juni att de bara skulle leverera läkemedel till grekiska sjukhus om de fick kontant betalning. I slutet av september satte även Roche hårt mot hårt och stoppade alla läkemedelsleveranser till de sjukhus som inte betalat notan.

Den spanska regeringen har infört en 7,5-procentig prispress på patenterade läkemedel och 25 procent på generika. I Tyskland har prisjämförelser mellan länderna lett till prissänkningar på ett fåtal läkemedel.

Sedan en tid har det spekulerats i att även Frankrike och Italien ska ta fram sparplaner och som ett brev på posten meddelade Frankrike häromveckan att landet redan nästa år ska spara in 700 miljoner euro, motsvarande 6,3 miljarder kronor, på vården. Även Italien har börjat sänka läkemedelspriserna på vissa håll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094