23948sdkhjf

Sätter känsel i plast

Forskare har kopplat ihop biologiska celler med elektronik. Kan revolutionera protesutvecklingen.
Maria Bolin, forskare på Linköpings universitet, har format en porös yta av elektriskt ledande plast som hon sedan låtit biologiska nervceller växa in i. I sin avhandling visar hon hur en elektrisk spänning förs genom den ledande plasten och in i nervcellen som i sin tur ger ifrån sig en signal, i detta fallet kalcium.

- Det finns spänningskänsliga jonkanaler i cellmembranet och cellerna reagerar normalt med att sända ut kalcium- eller natriumjoner, säger Maria Bolin i ett pressmeddelande.

Detta innebär att en yttre elektrisk spänning kan kontrollera nervsignaler, vilket skulle kunna innebära möjligheter inom många områden. Bland annat att skapa känsel i proteser för patienter som genomgått amputation.

Kärnan i Maria Bolins plastnerv består av plasten pedot, poly(3,4-ethylenedioxythiophene). Pedot-plasten har en förmåga att leda elektricitet och är samtidigt biokompatibel, vilket gör att nervcellerna gärna växer in i det.

Maria Bolin har också utvecklat tekniken för att se på vilken yta som nervcellerna trivs bäst, om det är i oxiderad eller reducerad miljö.

- Nästa steg borde vara att studera flercellsystem för att få mer kunskap om vilka krav cellerna har på sin mikromiljö, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078