23948sdkhjf

Diamyd förlikar i licenstvist

Ger University of Florida en del av ersättningen de fick från affären med Ortho-McNeil-Janssen.
Forskningsföretaget Diamyd medical har nått en förlikning med University of Florida research foundation i en licenstvist som pågått sedan januari i år. Universitetet kommer nu att få en del av den ersättning som Diamyd medical fick då de tecknade samarbetsavtal med läkemedelsjätten Ortho-McNeil-Janssen under 2010.



Sedan 90-talet har
universitetet ägt patenträttigheterna i USA för glutaminsyradekarboxylas, GAD, vid terapeutiska och diagnostiska behandlingar av typ 1-diabetes och andra sjukdomar. Under 1997 tecknade universitetet ett licensavtal med Diamyd medical som gav företaget exklusiva rättigheter till att sälja produkter och processer som utvecklats från GAD65. I avtalet framgick det också att Diamyd medical fick licensiera rättigheterna vidare mot att universitetet fick 10 procent av ersättningen vid en sådan affär.

Under 2010 tecknade Diamyd medical ett licensavtal med läkemedelsjätten Ortho-McNeil-Janssen om att tillsammans utveckla Diamyd medicals GAD65-baserade läkemedelskandidat Diamyd. Genom avtalet fick Diamyd 350 miljoner kronor från Ortho-McNeil-Janssen, en summa som universitetet ansåg sig ha rätt till en del av.

Diamyd medical har lagt undan pengar under tiden som tvisten pågått. Enligt årets årsrapport har två miljoner dollar, motsvarande 13 miljoner kronor, reserverats på grund av licenstvisten. Vad förlikningsbeloppet exakt uppgår till vill bolaget inte gå ut med, men de säger i ett pressmeddelande att summan är inom ramen för de undanlagda pengarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109