23948sdkhjf

Ska bli bättre på att visa nyttan

Kontrakt. För att klara sig i framtiden måste medtechbolagen bli bättre på att visa den samhällsekonomiska nyttan med sina produkter. Det anser den europeiska medtechorganisationen Eucomed som vill att företagen skriver under ett kontrakt.
I en nyligen publicerad rapport konstaterar forsknings- och rådgivningsföretaget The economist intelligence unit, EIU, att de europeiska hälso- och sjukvårdskostnaderna ökar snabbt samtidigt som ländernas budgetar blir allt snävare. Rapporten är sponsrad av Eucomed som i sin tur har lagt fram en strategi för hur de europeiska medicinteknikbolagen trots det ska kunna fortsätta växa och få betalt för sina produkter. Bland annat ska företagen bli bättre på att visa den samhällsekonomiska nyttan med sina produkter.

– Det är en genomgripande förändring av affärsmodellen för branschen, sade John Wilkinson, ordförande för Eucomed i ett uttalande i samband med att strategin presenterades.

Handlingsplanen berör olika delar av samhället och innehåller ett antal punkter som gäller medicinteknikindustrin specifikt. Tanken är att alla Eucomeds medlemsföretag- och organisationer senast 2015 ska skriva under ett kontrakt om att följa strategin.

Förutom att visa på den samhällsekonomiska nyttan ska företagen också bland annat acceptera att det finns ett behov av förändring av medicinteknikbranschen och fokusera på värdebaserad in-novation, innovation inte bara för innovationens skull.

Hur ska företagen göra detta?

– De stora företagen är vana att jobba med hälsoekonomiska analyser, men många mindre företag har aldrig gjort sådana analyser, så i Sverige är detta något som industrin och landstingen måste utveckla tillsammans, säger Anna Lefevre Sköldebrand, nybliven styrelseledamot i Eucomed och vd i Swedish medtech.

I egenskap av medlem i Eucomed kommer Swedish medtech att skriva under kontraktet, men om även den svenska branschorganisationens medlemsföretag ska göra det återstår att se.

– Många är ganska små och jag tror att det i sådana fall måste ske i samarbete med Vinnova och landstingen för att skapa ett bättre klimat och mekanismer för att de mindre bolagen ska kunna leva upp till detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062