23948sdkhjf

Jästbaserat adjuvans ökar vacciners träffsäkerhet

Kan göra vaccin så effektivt att det räcker med en dos då det normalt krävs fler.
Forskare från Karolinska institutet, Luleå tekniska högskola och forskningsföretaget Recopharma har utvecklat en ny adjuvansteknik som ska förbättra vaccin mot bland annat cancer.

Adjuvanset är ett protein som är framtaget ur jäst och har en förmåga att söka sig till viktiga delar av immunförsvaret. Genom att koppla adjuvanset till olika vaccin kan cellerna lättare ta upp vaccinet och snabbt signalera till andra delar av immunförsvaret. Resultatet blir ett kraftigare vaccin som får bredare effekt. Forskargruppen har tagit patent på tekniken och har stora förhoppningar på genomslagskraften.

- Vi är ensamma i världen om att kunna visa den här positiva, kraftiga och breda effekten med målsökande vaccinförstärkare, säger Jan Holgersson, professor vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Adjuvanset har testats i studier på djur och resultaten publiceras inom kort. Enligt forskarna har adjuvanset visat positiva resultat.

- Djurstudier visade även att vår vaccinförstärkare effektivt skulle kunna anvädas för att oskadliggöra cancerceller. Därför har proteinet god potential att förbättra effekten även av cancervaccin, säger Magnus Sjöblom, forskare i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Forskningsföretaget Recopharma, som är med och utvecklar adjuvanset, ägdes tidigare av investmentbolaget Allenex. Som ett led i Allenex strategi att fokusera på transplantationsområdet överlät investmentbolaget sitt aktieinnehav i Recopharma till det schweiziska private equityföretaget Alden impact capital i slutet av augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063