23948sdkhjf

Innovativa idéer prisades av KI

Ska uppmuntra utveckling av smarta lösningar och produkter inom hälsa och sjukvård. Vinnaren fick 50 000 kronor.
Årets upplaga av Karolinska institutets idétävling är avgjord. Totalt lämnades 260 bidrag in. Syftet med tävlingen är att uppmuntra innovativt tänkande och nyttiggörande av idéer inom hälsa, sjukvård och life science. Tävlingen var öppen för alla med en idé inom hälsområdet.

Den idé som föll juryn mest på läppen var AT-läkaren Johan Lundbergs vidareutveckling av en medicinteknisk produkt för provtagning i sjukvården. Enligt juryns motivering är hans idé ”En enkel och elegant lösning på ett vardagligt kliniskt problem. En tydlig produkt med en potentiell världsmarknad.” Förutom äran fick vinnaren också 50 000 kronor.

Exakt vilka idéer de tävlande hade är inte känt eftersom de inte är patenterade ännu och måste hållas hemliga tills det görs.

På andra plats i tävlingen kom läkaren och gästforskaren Zhiyang Song med en idé som jurun bedömde vara ”En högteknologisk och innovativ teknik som kanske kan minska livslångt lidande för många människor. Ett bra exempel på resultatet av tvärvetenskaplig forskning.”

Tredjeplatsen kneps av Ivar Dehnisch, FoU-praktikant vid Karolinska institutet, för en idé som kan innebära ”En tydlig lösning på en ändlig resurs som kan utnyttjas bättre. Produkten skulle även kunna ha många andra användningsområden som kan göra den till världssuccé.”

Andra- och tredjepristagarna fick 20 000 respektive 10 000 kronor var.

Tävlingsjuryn bestod av personer från Karolinska institutet innovationssystem och SLL innovation samt branschrepresentanter. Tävlingen arrangeras av Karolinska institutet science park i samarbete med SLL innovation, Innovationskontoret vid Karolinska institutet och Karolinska institutet innovations.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078