23948sdkhjf

Parkinsonmedicin hjälper mot stroke

Lundaforskare visar att parkinsonläkemedlet L-dopa kan ha positiv effekt på hjärnans självläkning efter en stroke.
Idag finns få behandlingar av stroke och de flesta måste sättas in snabbt efter att patienten drabbats av stroke för att ge bra effekt. Nu har forskare vid Lunds universitet hittat ett alternativ till behandling i det redan godkända Parkinsonläkemedlet L-dopa.

I en studie med råttmodeller för stroke visar forskarna att råttornas motorik förbättrades efter att de behandlats med L-dopa. L-dopa frigör dopamin, en signalsubstans som spelar en viktig roll för de nervceller som styr motoriken och som patienter med Parkinson har brist av.

Forskarna menar att substansen, precis som den återställer signaleringen i Parkinsonpatienter, även ska återställa signalsystemet hos en patient som drabbats av stroke.

- Användning av existerande läkemedel har den stora fördelen att kliniska tester kan minimeras och behandlingen kan fortare komma strokepatienter till godo. Vi hoppas även på att identifiera hittills okända dopamineffekter för att i framtiden utveckla mer specifika läkemedel för återhämtning vid stroke, säger Karsten Ruscher, studiens försteförfattare i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065