23948sdkhjf

Storägarna lägger bud på Allenex

Erbjuder 1,50 kronor aktien.
Vid Allenex senaste nyemission hoppade storägarna tillika garanterna in och köpte upp de aktier som inte tecknats under emissionsperioden. Detta gjorde att deras aktieinnehav översteg 30 procent av ägarandelen i bolaget och de hamnade under budplikt. Nu har de båda storägarna, affärsmannen Mohammed Al-Amoudi och fastighetsbolaget Fastpartner med Sven-Olof Johansson i spetsen, gått samman och lagt ett bud på bolaget.

Mohammed Al-Amoudi och Sven-Olof Johansson har genom det gemensamma bolaget Xenella erbjudit Allenex övriga aktieägare 1,50 kronor per aktie. I skrivande stund ligger aktievärdet på 1,49 kronor aktien.



Xenella Holding, ett
bolagsnamn som baklänges blir Allenex, bildades enkom för storägarnas erbjudande.

- Det första steget är nu att styrelsen med hjälp av vår finansiella rådgivare i detta ärende, KPMG ska utvärdera erbjudandet. Därefter kommer styrelsen att meddela en rekommendation till aktieägarna, säger Anders Karlsson, vd på Allenex.



Rekommendationen kommer att
offentliggöras senast två veckor innan aktieägarna måste ta ställning till erbjudandet, ett datum som är satt till senast den 11 januari 2012.

Två av styrelseledamöterna i Allenex kommer att uteslutas under handläggningsperioden på grund av intressekonflikt. Den ena är Oscar Ahlgren, som är vd för Västra Hamnen Fondkommission där Mohammed Al-Amoudi är huvudägare. Den andra är Sven-Olof Johansson som är vd i Fastpartner, den ena parten som nu lägger bud på Allenex.

Vad utfallet av erbjudandet skulle innebära för bolaget vill Anders Karlsson inte spekulera i. Men han påpekar att bägge storägare redan idag är representerade i styrelsen och är aktiva ägare.

- De deltar redan i beslut som tas och stödjer de strategier som vi jobbar med, säger han.

När Mohammed Al-Amoudi och Sven-Olof Johansson hamnade under budplikt hade de två val. Att lägga ett bud på att köpa upp bolaget eller att sänka antalet aktier som de tecknat i emissionen.

- Det är en plikt att lämna ett bud. Skulle aktieägarna neka erbjudandet kan de båda huvudägarna behålla aktierna och stå kvar med en ägarandel på över 30 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064