23948sdkhjf

Nytt EU-beslut mer tillåtande till förlängda patent

Öppnar för att fler patent för multikomponentsprodukter kan förlängas.
EU-domstolen har tagit beslut i två separata mål som avhandlar samma fråga: nämligen vad som krävs för att läkemedelsföretag ska kunna söka om tilläggsskydd för en produkt och få sitt patent förlängt.

Sedan 1992 har företag som utvecklar läkemedel kunnat ansöka om att förlänga patentet för sina godkända produkter. Idag gäller patenten i 20 år efter det att patentansökan lämnats in och tilläggsskyddet kan ge en förlängning med max fem år utöver detta. Möjligheten till förlängning implementerades som en kompensation för den långa regulatoriska processen då företagen lämnat in ansökan om marknadsgodkännande. Direktivet har dock varit öppet för tolkning och då ansökan och beslut görs på nationell nivå har utfallen sett olika ut i EU:s medlemsländer.

Frågan om vad som krävs speciellt för kombinationsprodukter väcktes i och med de enskilda fallen som kallas Medeva och Georgetown, där man ansökt om tilläggsskydd för multi-komponent vaccin. De vaccin som patentägarna sökte tilläggskydd för innehöll flera komponenter där några av komponenterna tillkommit efter det att vaccinet patenterats. Då produktens utformning inte helt stämmer överens med ursprungspatentet har bägge ansökningarna fått avslag på nationell nivå. När fallen nu nått EU-domstolen väljer den istället att bevilja ansökningarna.

- Detta innebär att företag kan få förlängd patenttid för multikomponentsprodukter även om deras patent ursprungligen bara täcker några av komponenterna. Dock sätter domen på samma gång även en mer strikt standard för vad som krävs för att ett patent skall kunna utgöra en grund för ett tilläggsskydd, säger Camilla Lidén, patentjurist på Valea.

Hon fortsätter:

- Vi hoppas att det aktuella beslutet kommer att harmonisera tolkningen av ansökningar om tilläggsskydd i EU, då det har stor påverkan för den forskande industrin. En del av domen öppnar dock för ytterligare tolkning som kan komma att ske nationellt, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.132