23948sdkhjf

Novo nordisk tyglar USA-anställda

Nytt bonusavtal ska få den danska läkemedelsjätten att undvika framtida rättstvister.
Novo nordisk stämdes tidigare i år för att de inte betalade ut övertid till en amerikansk säljare. Sedan dess har tvisten spritt sig och flera anställda har anslutit i en grupptalan. Men bolaget har vidtagit förebyggande åtgärder för att undvika liknande tvister i framtiden, rapporterar den danska affärstidningen Business.dk.

I juni justerade företaget nämligen bonusavtalet för de drygt 2000 amerikanska säljarna. I stort sett innebär det nya avtalet att säljarna får välja mellan att behålla sin bonus eller möjligheten att delta i grupptalan. Ville säljarna behålla sin bonus uppmanades de till att skriva under en försäkran om att de i framtiden varken ska inleda eller delta i en grupptalan. De anställda får dock fortfarande väcka åtal mot bolaget, men då som enskilda individer och enbart i frågor som rör den anställdes arbetsområde.

Enligt Novo nordisk kommunikationschef Mike Rulis togs avtalet emot bra och nästan 100 procent av säljstyrkan signerade.

Det hela bottnar i en rättstvist som uppstod tidigare i år då en amerikansk säljare i Kalifornien stämde bolaget för att inte betala ut övertid. Advokaterna som arbetar med fallet har sedan dess kallat in nuvarande och tidigare anställda för att omvandla ärendet till en grupptalan. Efter sommaren väckte även säljare i New York och Georgia åtal, men eftersom det skedde efter att det nya bonusavtalet trätt i kraft kan de anställda som skrivit på bonusavtalet inte sluta upp i en grupptalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063