23948sdkhjf

Forskningsfynd kastar nytt ljus över tumörtillväxt

Blodproteinet EPO spelar en avgörande roll.
Forskare vid Karolinska institutet, Linköpings universitet och universitetet i Toyama i Japan presenterar ny kunskap om hur cancertumörer sprider sig i kroppen. I studierna, som är utförda på möss, har forskarna upptäckt att tillväxthormonet PDGF-BB och blodproteinet EPO spelar en avgörande roll i uppkomsten av cancer och i spridningen av cancertumörer.

PDGF-BB är en medlem i familjen PDGF, platelet derived growth factor, som härstammar från blodplättarna i blodet. Proteinet styr cellens tillväxt och reglering och spelar också en viktig roll i utvecklingen av blodkärl. Det bidrar också till okontrollerad blodkärlsutveckling, vilket är ett kännetecken för cancer.

— Våra prekliniska fynd antyder att PDGF-BB orsakar systematiska effekter hos personer med cancer, det vill säga det verkar inte bara lokalt , utan det går ut i blodet och påverkar flera organs funktion så att hela kroppen påverkas, säger Yihai Cao, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har upptäckt att när PDGF-BB binder sin receptor stimuleras även EPO, som i sin tur kontrollerar produktionen av röda blodkroppar. Eftersom en ökad mängd röda blodkroppar betyder mer syre gynnas därför tillväxten av tumörer.

Forskarna hoppas att de nya fynden ska kunna leda till bättre cancerbehandlingar och möjlighet att komma runt de problem med resistens som finns med många av dagens läkemedel.

— En kombination av läkemedel riktade mot både PDGF och EPO skulle kunna ge terapeutiska fördelar och kunna kringgå de i dag stora resistensproblemen, säger Yihai Cao.

Resultaten av studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature medicine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063