23948sdkhjf

Creative antibiotics breddar portföljen

Tecknar nytt samarbetsavtal. Har tredubblat antalet projekt på ett år.
Svenska Creative antibiotics har gått in i ett utvecklingssamarbete med det amerikanska företaget Albany molecular research institute, AMRI. Genom avtalet kommer de båda bolagen att vidareutveckla Creative antibiotics lead-substanser INP-1750 och 1855, två substanser som företagen hoppas kunna bli läkemedelskandidater för behandling av infektioner av den aggressiva och multiresistenta bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Utöver utvecklingsprojektet kommer Creative antibiotics även att få exklusiv tillgång till det amerikanska bolagets substansbibliotek och kan screena efter nya molekyler som binder till den sjukdomsalstrande förmågan hos bakterien, virulenssystemet T3SS, och därmed vara verksamma mot gram-negativa bakterier.

- Vi har överfört vår screening assay som är en analysmetod för att sålla fram specifika substanser. AMRI kommer förutsättningslöst att screena sitt diversifierade substansbibliotek med omkring 140 000 substanser efter molekyler som har effekt på gram-negativa bakterier och dess specifika virulenssystem som kallas T3SS. De träffar vi får kommer vi och AMRI att gå vidare med för att förbättra molekylens egenskaper och att bygga starkt IP-skydd i bolaget, säger Ulf Boberg, vd på Creative antibiotics.

Creative antibiotics utvecklar nya typer av antibiotika för att försöka få bukt på multiresistenta bakterier. Till skillnad från dagens antiobiotika som fokuserar på att hämma tillväxten av bakterier eller att döda dem så fokuserar Creative antibiotics antibiotika på att avväpna bakterierna genom att hämma virulensmekanismen. Bolagets forskning baserar på att blockera T3SS-mekanismen hos bakterier vilket hindrar dem från att skicka ut toxiner och på så vis infektera värdcellerna.

Avtalet med AMRI är det andra avtal som Creative antibiotics tecknar på kort tid. I början av oktober fördjupade de samarbetet med Eskitis institute vid Griffith university i Australien om att vidareutveckla lead-substansen INP11252 för behandling av pseudomonas aeruginosa-infektioner. Samarbetet med det australiensiska forskningsinstitutet innebar att bolagets projektportfölj breddades.

För drygt ett år sedan hade Creative antibiotics endast ett utvecklingprojekt i portföljen och när det sedan lades ner i augusti förra året uppstod stor osäkerhet på bolaget.

- Det var som en pall med ett ben. Väldigt instabilt. Vi valde därför att bredda utvecklingsportföljen i företaget och har idag en pall med tre ben och förhandlar idag med ett norskt bolag som eventuellt kan innebära att ett fjärde ben tillkommer, säger Ulf Boberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095