23948sdkhjf

Få danska klinprövningar ger negativa konsekvenser

Kan kosta arbetstillfällen, varnar experter.
Liksom i de övriga nordiska länderna har antalet klniska prövningar minskat drastiskt i Danmark de senaste åren. Det visar siffror från den danska läkemedelsindustriföreningen Lif och branschorgansiationen Dansk biotek, som business.dk tagit del av. Mellan 2007 och 2010 minskade antalet prövningar i Danmark med 35 procent, från 369 till 232.

Detta, menar experter, har inte bara effekt för patienterna som får pröva färre nya läkemedel utan kan också betyda färre arbetstillfällen i Danmark.

— Om prövningarna inte sker på danska sjukhus med danska läkarna kommer läkarnas kunskap om företagens produkter att minska, och de kommer inte vara lika benägna att använda produkterna till sina patienter. Och om företagen varken utför sina studier eller har en stor marknad i Danmark, finns det heller inget som håller dem i landet. Det är bara en tidsfråga innan de flyttar sina forskningsavdelningar och kliniska prövningar någon annanstans, säger Britta Smedegaard Andersen, chef för Clinical trial alliance på Region Hovedstaden till business.dk.

För att försöka vända den negativa trenden har Region huvudstaden sedan december förra året arbetat med att knyta läkemedelsindustrin och de danska sjukhusen närmare varandra. Bland annat försöker man få den danska sjukvården att bli bättre på att delta i kliniska prövningar, för att i förlängningen göra det attraktivt för företagen att förlägga sina prövningar i Danmark.

— En av de viktigaste punkterna är hur snabbt du kan rekrytera patienter till en prövning. Eftersom Danmark är ett litet land med patienter spridda över många sjukhus är det svårare att rekrytera patienter och därmed att möta konkurrensen från andra länder. Därför behöver vi ha en mer effektiv struktur runt det, säger Britta Smedegaard Andersen.

Projektet, som är ett pilotprojekt, kommer att pågå under två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063