23948sdkhjf

Pharmalundensis startar omstridd studie

Har rekryterat hälften av patienterna till KOL-studie.
Lundabolaget Pharmalundensis har nu rekryterat 20 patienter till sin studie med patienter som lider av kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol. Studien bygger på en hypotes om att kvicksilver i cigarettrök har en central roll i utvecklingen av kol och att patienter ska bli bättre genom att behandlas med en kvicksilverbindande substans. Hypotesen har ifrågasatts och under hösten har det pågått en öppen dispyt mellan en bloggare på Redeye och Staffan Skogvall, vd för Pharmalundesis om seriositeten i studien. Enligt ett par forskare som Biotech Sweden pratat med finns det ännu så länge lite forskning som stödjer hypotesen men en nyfikenhet på om behandlingen har någon verkan.

I studien ska totalt 40 patienter mellan 45-80 år med medelsvår kol ingå. Studien kommer att vara dubbelblind, randomiserad och placebo-kontrollerad och pågå i åtta veckor. Hälften av patienterna kommer att behandlas med bolagets substans och ett kvicksilverbindande ämne, iodocarb, och resten av patientgruppen kommer att få placebo.

Substansen som Pharmalundensis utvecklar är en medicinsk variant av det jodkol som redan idag används i industrin för att rena rökgaser från kvicksilver i industriella processer.

Bolaget har sitt säte i Lund och är en del av Ideon bioincubator. Vid sidan om utvecklingen av kol-preparatet forskar bolaget även på andra utvecklingsprojekt inom kvicksilvertoxikologi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126