23948sdkhjf

Bioinvents cancerkur visar positiva resultat

Visar god effekt på multipelt myelom i amerikansk forskningsstudie.
Forskningsbolaget Bioinvent presenterar positiva resultat med läkemedelskandidaten BI-505 från en studie som genomförts av amerikanska forskare verksamma vid University of Utah i Salt Lake City, USA.

Läkemedelskandidaten BI-505 utvecklas för behandling av multipelt myelom, en cancersjukdom som urlakar skelettet. Preparatet är en human, monoklonal antikropp som binder till multipelt myelom-celler och får dem att begå självmord genom apoptos, programmerad celldöd. Prepararet har fått orphan drug-status av läkemedelsverken i både USA och Europa och testas idag i flera kliniska fas I-studier på olika center i USA och i Europa.



I den aktuella studien
utvärderade de amerikanska forskarna effekten av BI-505 vid behandling av multipelt myeolom i studier på möss. Läkemedelskandidaten jämfördes dels med obehandlade djur och dels med djur som fått standardbehandling, kemoterapiläkemedlet Velcade. Effekten mättes genom att kontrollera nivån av humant IgG, en markör för multipelt myelom.

Forskarna tittade även specifikt på sjukdomens förmåga att bryta ned skelettet och fann att både BI-505 och Velcade hade positiv effekt på bentätheten hos djuren.

- Dagens läkemedelsbehandlingar av multipelt myelom är förknippade med svåra biverkningar. Vår förhoppning är att en antikroppsbaserad behandling kommer att uppvisa en förbättring i detta avseende. Med föreliggande preklinisk effektdata på BI-505, som mäter sig väl med ett av de ledande cellgifterna, har vi tagit ett steg i rätt riktning, säger Svein Mathisen, Bioinvents vd, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079