23948sdkhjf

Camurus i miljardavtal med Novartis

Lundabolaget tecknar samarbetsavtal värt nära fem miljarder kronor.
Det Lundabaserade forskningsbolaget Camurus har ingått ett samarbete med Novartis som kan ge det svenska bolaget nästan fem miljarder kronor. Genom avtalet ska de båda bolagen utveckla, tillverka och kommersialisera Camurus läkemedelskandidat CAM2029, för behandling av endokrina sjukdomar som akromegali och neuroendokrina tumörer. I avtalet ingår även vidareutveckling av andra produkter som baserar på Camurus depåteknologi, som är en teknik för att kontrollera frisättningen av olika läkemedelssubstanser.

Camerus får genom avtalet 10 miljoner dollar, motsvarande 68,5 miljoner svenska kronor, i en förstagångsbetalning och kan få ytterligare 700 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder svenska kronor, i kommande milstolpsersättningar. Avtalet ger också Camurus rätt till löpande royalties vid framtida försäljningar på den globala marknaden.

- Samarbetet innebär ett viktigt genombrott för Camurus. Nu har vi en stark partner till ett av våra viktigaste läkemedelsprogram och därmed utökad kapacitet att ta våra produkter och vår teknik till marknaden, säger Fredrik Tiberg, vd och forskningschef på Camurus, i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandidaten CAM2029 är ett peptidläkemedel som fått särläkemedelsstatus av den europeiska läkemedelsmyndigheten och utvecklas i dag i klinisk fas II. Carmurus bildades 1991 och utvecklar läkemedelskandidater inom bland annat diabetes, smärta och cancer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063