23948sdkhjf

Så mycket har Sverige hämtat hem från FP7

Ny statistik från EU-kommissionen visar hur väl svenska projekt står sig i den europeiska konkurrensen.
EU:s sjunde ramprogram för forskning löper mellan 2007 och 2013. Enligt EU-kommissionens senaste utvärdering av hur medlen fördelats fram till och med oktober 2011 har svenska deltagare tagit emot 4 procent av anslagen skriver Vinnova på sin hemsida.



Totalt innebär det
att svenska forskare hittills tagit emot 9 miljarder kronor. Pengarna har fördelats på 2386 svenska deltagare i 1687 beviljade projekt. Nästan två tredjedelar av deltagarna kommer från universitet och högskolor och en femtedel från näringslivet. Karolinska Institutet, KTH, Lunds universitet, Chalmers och Uppsala universitet har fått mest av universiteten och högskolorna. Från närlingslivet är det framförallt industriföretag som fått mest anslag, som Volvo, Ericsson och Saab.



Nästa års utlysningar
, som också blir de sista inom sjunde ramprogrammet, är totalt på 10 miljarder euro. Därefter börjar åttonde ramprogrammet, FP8, gälla. Kommissionen har föreslagit att åttonde ramprogrammet ska innehålla 80 miljarder euro, motsvarande 735 miljarder kronor, vilket nästan är en fördubbling av anslagen som finns i FP7.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063