23948sdkhjf

Karriärskiften i life science-branschen

Under 2011 bytte många life science-profiler jobb. Biotech Sweden visar vart de tog vägen.
Både Sweden Bio och Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har under året fått nya vd:ar. Efter att Mats Berggren lämnat vd-posten i Sweden Bio i mitten av december 2010 tillträdde Johan Järte som ny vd för branschorganisationen i slutet av februari. I mitten av november i år började Mats Berggren som marknadsansvarig på Mercks verksamhet i Sverige och är på sidan om även medlem i Välfärdsutvecklingsrådet, en tankesmedja som regeringen tillsatt för att stötta utvecklingen av välfärd inom vård- och omsorg. Richard Bergström var fram till i början av mars vd för Lif men lämnade posten för att bli vd för den europeiska motsvarigheten till branschorganisationen Efpia. Anders Blanck, tidigare vice vd och senare även tillförordnad vd, utsågs den sista juni till Richard Bergströms efterträdare.

I oktober 2010 utsåg statsminister Fredrik Reinfeldt sin nya regering. Genom den nya uppställningen möblerades det om rejält på utbildningsdepartementet och Jan Björklund tog över rollen som forskningsminister såväl som utbildningsminister. Detta innebar att Tobias Krantz fick lämna regeringen. Idag arbetar han som chef för utbildning, forskning och innovation på organisationen Svenskt Näringsliv. Även 2011 bjöd på en del nyheter inom regeringssammansättningen. I slutet av september tillträdde Annie Lööf som ny näringsminister och efterträdde då Maud Olofsson.

Vid årsskiftet 2010/2011 lämnade Thomas Lönngren posten som chef för det europeiska läkemedelsmyndigheten och gick strax därpå till konsultfirman NDA. Avhoppet ledde till en turbulent vår för myndigheten som kritiserades av intresseorganisationer för att de inte reglerat Thomas Lönngrens avgång bättre. Först i mitten av november stod Guido Rasi klar som efterträdare till Thomas Lönngren. Guido Rasi arbetade fram till rekryteringen som generaldirektör för den italienska läkemedelsmyndigheten.



Även i industrin
har det förekommit en hel del karriärskiften. Martin Nicklasson, som i slutet av november 2010 lämnade posten som vd för Swedish Orphan Biovitrum, har startat en egen konsultfirma, Nicklasson Life Science. Han har också ett flertal styrelseuppdrag i bland annat Oasmia, Denator, Hjärt-lungfonden och det amerikanska läkemedelsbolaget Pozen.



Elisabeth Lindner var vd
för Diamyd Medical fram till i maj tidigare i år. Hon lämnade posten strax innan bolaget presenterade negativa studiedata från en studie med bolagets dåvarande huvudprojekt. Anledningen till Elisabeth Lindners avhopp angavs då i ett pressmeddelande som “ efter meningsskiljaktigheter med styrelsen i vissa viktiga frågor”. I dag är hon registrerad som vd för konsultbolaget Biosource Europe och har flera styrelseuppdrag som bland annat styrelseledamot i Pharmalink, Karo Bio, Bioinvent och Kungliga vetenskapsakademien.

Agneta Franksson lämnade CRO-bolaget A+ Science med omedelbar verkan i mitten av december 2010. I dag står hon registrerad som vd i konsultbolaget Head2head, som hon grundade 2006.

Efter att Q-Med sålts till schweiziska Galderma i början av året lämnade den dåvarande vd:n Maria Carell sitt uppdrag. Hon har i dag uppdrag i flera styrelser, dels som styrelseordförande i Edio Health Care, dels som styrelsemedlem i Meda och Akademikliniken.

Karo Bio har under året bytt ut flera toppar. Först att lämna bolaget var styrelseordföranden Bo Håkansson som lämnade sitt uppdrag under ett tumultartat årsmöte i maj. Två veckor senare hoppade vd:n Fredrik Lindgren av och i mitten av augusti gick även forskningschefen Jens Kristensen. Sist ut att lämna bolaget var Erika Söderberg Johnson, som i oktober lämnade Karo Bio. Bo Håkansson är i dag aktiv i de tiotals styrelseuppdrag han hade innan han lämnade ordförandeklubban i Karo Bio och är även vd för investmentbolaget Farstorp Invest. Vad Fredrik Lindgren gör i dag är olkart. Jens Kristensen gick strax efter att han lämnat Karo Bio över till Medivir, där han i dag ansvarar för den kliniska utvecklingen på bolaget. Erika Söderberg Johnson arbetar i dag på labtech-bolaget Biotage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062