23948sdkhjf

Uppsalaforskare leder EU-projekt

Får 96,9 miljoner för att leda projekt inom regenerativ medicin.
Forskare vid Uppsala universitet ska leda en europeisk satsning inom regenerativ medicin. Projektet syftar till att skapa ett nära samarbete mellan små och stora bolag och ledande forskningsgrupper inom området för att snabba på processen med att få ut nya behandlingsalternativ på marknaden.



Inom regenerativ medicin
kan nya behandlingar av sjukdomstillstånd orsakade av skadad eller förlorad vävnad utvecklas. Forskarna i projektet ska tillsammans med företagen utveckla nya metoder för att få kroppen att läka sig själv med hjälp av stamceller, tillväxtfaktorer och andra material. Projektet kommer att ledas av Jöns Hilborn, professor vid institutionen för kemi vid Uppsala universitet.

– Fantastiskt spännande. Vi kan nu, med vår erfarenhet att ta nya molekyler och material till klinik, tillsammans med ledande europeiska forskare ta ett större grepp och angripa utmaningar på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. Dessutom passar det bra i Uppsala med Sci Life-satsningen som ger oss tillgång till kompetens och effektiva verktyg för analyser inom livsvetenskaper, säger han i ett pressmeddelande.



Projektet, som heter
Biodesign, startade den första januari och har en budget på 11 miljoner euro, motsvarande 96,9 miljoner svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063