23948sdkhjf

Forskare ger USA:s säkerhetsorgan två månader

Vill inte stoppa en artikel om H5N1-viruset som USA:s säkerhetsmyndighet tror kan användas vid terrorbrott.
Forskarna bakom det modifierade H5N1-viruset vill inte stoppa publiceringen av sina forskningsrön utan ger USA:s säkerhetsmyndighet två månader på sig att ta fram en hanteringsplan inför publiceringen.

Biotech Sweden har tidigare skrivit om att en amerikansk säkerhetsmyndighet vill stoppa publiceringen av en vetenskaplig artikel om H5N1-viruset som låg bakom den så kallade fågelinfluensan. Nu meddelar forskarna bakom studien att de vill publicera artikeln ändå, men går med på att vänta i två månader för att ge myndigheterna en chans att ta fram en hanteringsplan inför att informationen blir offentlig. (Läs forskarnas motivering i länkarna nedan.)

Det är den amerikanska myndigheten National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB, som motsätter sig publiceringen. Myndigheten har vädjat till tre av världens största vetenskapliga tidskrifter att inte publicera artikeln. Anledningen är att forskarna bakom artikeln har modifierat H5N1-viruset så att det lättare kan spridas mellan individer. Myndigheten menar att kunskapen kan hamna i orätta händer och användas vid terrorbrott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063