23948sdkhjf

Creatives substanser möjlig bot av EHEC

Visar positiv effekt mot E. coli-bakterier. Nu ska substanserna testas mot infektionssjukdomen EHEC.
Creative Antibiotics har fått positiva resultat från in vitro-studier där bolagets substanser i den befintliga portföljen testats mot EPEC, en infektionssjukdom som orsakas av en variant av E.coli-bakterier.

- Vi har testat några av de substanser som vi redan vet är effektiva mot infektioner av bakterien pseudomonas aeruginosa för att se om de även har effekt på andra patogener. Vi har sedan tidigare haft en hypotes om att substanserna skulle kunna vara effektiva mot E.coli-bakterier och nu har vi studier som bevisar det, säger Creative Antibiotics vd Ulf Boberg.

EPEC är nära släkt med EHEC, den från grödor spridda infektionssjukdomen som i höstas orsakade flera dödsfall, och nu ska substanserna testas även mot denna sjukdom.

- Just nu för vi diskussioner med olika laboratorier om var vi skulle kunna genomföra studierna, då vi inte kan göra dem i våra egna lokaler. Men vi räknar med att starta studierna under våren, säger Ulf Boberg.

Creative Antibiotics utvecklar nya typer av antibiotika och har i dag tre utvecklingsgrenar: substanser baserade på naturprodukter, småmolekyler och peptidproteiner. Substanserna som testats i den aktuella studien kommer från naturproduktsprojektet och småmolekylsprojektet.

I början av december avbröt Creative Antibiotics ett samarbete med det norska bolaget Qotics om att ta fram nya behandlingar av infektioner med E.coli-bakterier. Samarbetet hade dock inget med den aktuella studien eller kommande studier att göra, menar Ulf Boberg.

- I samarbetet med det norska bolaget utvärderade vi en helt annan verkningsmekanism som baserade på att toxiner från E.coli-bakterier skulle injiceras i cellerna med hjälp av bakteriofager. Dessa studier baserar på den T3SS-mekanism som våra andra projekt bygger på.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064