23948sdkhjf

Orexo och Janssen bryter upp

Avbryter samarbete, lägger ner utvecklingsprojekt inom luftvägsinflammation och varslar.
Det svenska läkemedelsföretaget Orexo ingick i början av juni 2010 ett samarbete med den amerikanska läkemedelsjätten Janssen Pharmaceutica. Genom samarbetet skulle tre läkemedelsprojekt inom astma, kol och andra inflammationssjukdomar utvecklas. Nu avbryts samarbetet.

Genom samarbetet skulle de båda bolagen gemensamt utveckla Orexos läkemedelsprogram OX-CLI, OX-ESI samt en kandidat i ett av Janssens utvecklingsprogram. Då avtalet tecknades hette det att Orexo sklulle få en förstagångsbetalning på 79 miljoner kronor, 167 miljoner kronor i forskningsfinansiering och upp till 4 390 miljoner kronor i utvecklingsersättning för tre program som samarbetet driver.

I samband med att samarbets- och licensavtalet upplöses återfår bolagen de kommersiella rättigheterna för sina forskningsprogram. Orexos vd Anders Lundström skriver dock i bokslutskommunikén att de inte har möjlighet att driva projektet vidare i egen regi:

“Det var förstås en besvikelse för oss att vårt samarbete med Janssen Pharmaceuticals kring två projekt inom arakidonsyra-området avslutas. Dessvärre saknar vi medel att fortsätta driva projekten OX-CLI och OX-ESI på egen hand och har därför valt att härmed lägga ned dem”.

Sveriges Radio Upplandsnytt rapporterar att Orexo ska ha meddelat personalen, som i dag uppgår till 113 anställda, att delar av personalstyrkan kommer att varslas som ett resultat av de nedlagda projekten.

I dag redovisar Orexo också sin årsredovisning för helåret 2011 och även delårsrapporten för årets sista kvartal. Under det fjärde kvartalet uppgick nettoomsättningen till 56,7 miljoner kronor, vilket är en lägre omsättning i jämförelser med föregående års sista kvartal då nettoomsättningen var 109,1 miljoner kronor. Resultatet efter skatt för kvartalet landade på -271 miljoner kronor, en stor förlust från fjol då resultatet var 2,2 miljoner kronor.

Nettoomsättningen minskade även för helåret och landade på 199,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med nettoomsättningen för 2010 som var 210,5 miljoner kronor. Resultat efter skatt blev lika dystert som för fjärde kvartalet och uppgick till -392 miljoner kronor för 2011. Resultat efter skatt för 2012 var -89,2 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096