23948sdkhjf

Immunicum doserar första patienten

Startar fas I/II-studie med cancervaccin mot njurcancer.
Det Göteborgsbaserade forskningsföretaget Immunicum meddelar att de nu doserat den första patienten i bolagets fas I/II-studie inom combig-RCC-projektet. Studien genomförs vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I combig-RCC-projektet utvärderas bolagets cancervaccin mot metastaserad njurcancer.

– Vaccinet bygger på en allmän princip, att så kallade dendritceller från en ”främmande” individ drar igång en stark inflammatorisk reaktion hos mottagaren. Teoretiskt sett kan vi därför behandla alla typer av tumörer, bara vi kan komma åt modertumören eller eventuell dottertumör via injektion, säger prövningsledaren Anna Laurell, onkolog vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.


Totalt ska 12 patienter med metastaserad njurcancer att ingå. Syftet är att utvärdera vaccinets effekt men även att undersöka om vaccinet framkallar eventuella biverkningar.

- Det var endast tre veckor sedan patienten fick sin första vaccindos men hittills har vi inte sett några tecken på allvarliga biverkningar, dock tecken på att immunförsvaret har aktiverats. Rekryteringen av den första patienten till fas I/II-studien är en mycket viktig milstolpe för Immunicum, säger Jamal El-Mosleh, vd på Immunicum, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094