23948sdkhjf

Hallå där Bertil Guve ...

... chef för Centrum för teknik i medicin och hälsa, CTMH, i Flemingsberg som fått 1,5 miljon kronor i anslag från Vinnova. För vad fick ni anslag?
- Vi fick anslag för två olika projekt där varje projekt fick 750 000 kronor vardera. Det ena handlar om vårdrelaterade infektioner och det andra handlar om att hitta nya lösningar för kroniskt sjuka patienters egen medverkan i vården.

Hur ska ni använda pengarna?

- Vi ska skapa högkompetenta, tvärprofessionella grupper med lämpliga företrädare för sjukvård, forskning och företag som kan möta dessa utmaningar.

Vad hoppas ni uppnå?

- I det ena projektet är målet att minska vårdrelaterade infektioner genom att studera infektioner som orsakas av bakterier patientexterna och med ursprung hos patienten själv. Det andra projektet har som mål att minska belastningen på sjukhusen och samtidigt förbättra patientsituationen genom att kroniskt sjuka patienter i större utsträckning kan medverka i sin egen vård och följa upp sitt tillstånd.

Vinnova har en andra ansökningsomgång som kan ge ytterligare anslag på upp till 10 miljoner kronor, vad skulle det innebära om ni beviljades det?

- Den samarbetsmiljö vi håller på att bilda skulle kunna ge plats åt att fler nya lösningar kommer in från forskare och entreprenörer. Anslagen skulle kunna ge nya idéer en skjuts in i vården, något som annars skulle ta flera år eller kanske till och med aldrig hända.

- För projektet inom vårdrelaterade infektioner handlar det både om direkta ingrepp som att installera handfat som hämmar bakterietillväxt på sjukhus till indirekta åtgärder som att stärka patienten inför en operation genom att rena luften i deras hem. I projektet för utökad patientmedverkan skulle ytterligare anslag kunna vara vår chans till att undvika att upprepa de misstag som gjordes vid utbyggandet av de elektroniska patientjournalerna och i stället ta ett steg mot den nationella plattformen för patientmedverkan som behövs för att Sverige ska kunna klara av sin åldrande befolknings ökande sjukvårdsbehov.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125