23948sdkhjf

Nytt bantningspreparat på väg till EU

Ska hämma matsuget genom att reglera aptitkontrollen i hjärnan.
Det amerikanska bioteknikföretaget Arena har ansökt om marknadsgodkännande i EU för bolagets aptithämmare som utvecklas för viktkontroll och viktnedgång hos personer med övervikt och fetma.

Läkemedelskandidaten är baserad på den aktiva substansen lorcaserin, en molekyl som ska fungera som en selektiv serotonin 2C-receptorantagonist. Serotonin 2C-receptorn uttrycks i ett område i hjärnan som tros vara inblandat i regleringen av aptit och ämnesomsättning. Det är inte den första gången en läkemedelskandidat utvecklas med sikte på detta område i hjärnan. Substansens struktur påminner om dexflenfluramin, som var huvudkomponenten i det amerikanska läkemedelsbolaget Interneuron Pharmaceuticals aptithämmare Redux. Redux marknadsgodkännande drogs tillbaka i USA 1997 efter att preparatet visat sig dras med hjärt-kärlrelaterade biverkningar.

I de tre fas III-studierna med lorcaserin som ligger till grund för ansökan har inga hjärt-kärlrelaterade biverkningar rapporterats. Däremot har bolaget sett biverkningar som illamående, torr mun, trötthet, yrsel, kräkningar, infektioner i urinvägarna och huvudvärk till följd av behandlingen.

Arena har även lämnat in en ansökan om marknadsgodkännande i USA, men har ännu inte fått svar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079