23948sdkhjf

Serendipity bildar riskkapitalbolag

Avgiftsfri fondförvaltning ska öka investeringar i innovationsbolag.
Innovationsföretaget Serendipity Innovations har bildat ett riskkapitalbolag som ska investera pengar i onoterade, mindre bolag som de anser har hög tillväxtpotential.

Bolaget, Serendipity Innovations Ixora Fund, ska skilja sig från traditionella fonder då den inte har några fasta förvaltningsavgifter och utgår från en speciell vinstdelningsmodell. Den finansieras därav inte genom förvaltningsavgifter utan av ledningen själva och kräver att investeringarna ger utdelning för att kostnaderna ska täckas. Ledningen är också den största enskilda investeraren.

- Vår vinstfördelningsmodell innebär att ledningen förlorar mer pengar än de icke aktiva investerarna om portföljen går dåligt. Går den i stället bra får investerarna 80 procent av vinsten och ledningen 20 procent, säger Ashkan Pouya, en av grundarna.

Anledningen till denna struktur var att Serendipity såg en grundproblematik med vanliga fonder då investerare satsar pengar i olika fonder som alla utvecklas efter aktieindex.

- Investerare har därför ställt sig frågande till varför de ska betala en avgift för att deras investeringar ska följa aktieindex. Vi tar ingen avgift och siktar på att få investeringen att växa så mycket som möjligt, säger Ashkan Pouya.

Fonden är öppen för investerare och bolag som är verksamma i alla branscher, men de två första investeringarna som kommer att göras är i två life science-bolag.

- Den första investeringen vi gör är i det medicintekniska företaget Irras vars idé på en ny behandling av hjärnblödning är sprungen ur tre olika sjukhus: ett i Grekland, ett i Indien och Karolinska Universitetssjukhuset. Den andra investeringen blir i ett bioteknikföretag, men vi har inte gått ut med vilket det är än.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094