23948sdkhjf

Göran Gustafssonprisen utdelade

Fem forskare får 24 miljoner kronor.
I lördags offentliggjordes Göran Gustafssonprisen, Sveriges största nationella naturvetenskapliga forskarpris. Varje pristagare får 4,5 miljoner kronor i forskningsanslag fördelat på 3 år, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Martin Bergö är professor i molekylär medicin vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och fick pris för ”sin uppmärksammade forskning om CAAX-proteiner och deras betydelse för uppkomst och behandling av sjukdomar som cancer och progeria”.

Luca Jovine är filosofie doktor i röntgenkristallografi på Karolinska Institutet i Huddinge och fick pris för ”kristallografiska studier av befruktningsprocessen”.

Jarone Pinhassi är docent i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Han fick priset för ”hans molekylära studier av ljusberoende energiomvandling hos bakterier i marina ekosystem”.

Fredrik Höök är professor i biologisk fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och fick priset för ”en mycket framgångsrik forskning inom området biofysik. Framförallt gäller det utvecklandet av bioanalytiska experimentella metoder. Målet är att öka förståelsen för hur biomolekylära växelverkningar organiserar aktiviteterna i levande celler”.

Andreas Strömbergsson är professor i matematik vid Uppsala universitet och fick priset för ”hans viktiga bidrag till studiet av likformiga fördelningsproblem i talteori och Boltzmann-Gradgränsen för den periodiska Lorentzgasen”.

Priserna har delats ut varje år sedan 1991 av Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. Nomineringarna kommer från landets universitet och högskolor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063