23948sdkhjf

Så ska life science-strategin se ut

Lööf vill satsa på industriforskningsinstitut och innovationsplattform.
Näringsminister Annie Lööf (C) presenterade i helgen att hon vill ta fram en ny nationell life science-strategi. Bland annat vill hon utveckla nya samarbeten mellan företag, industriforskningsinstitut, lärosäten och offentlig sektor, skapa en innovationsplattform inom life science för bättre samverkan mellan olika aktörer samt utveckla inkubatorkapaciteten i Stockholmsregionen.

Andreas Vass är politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet och menar att satsningen inte handlar så mycket om nya pengar utan mer om att ta ett helhetsgrepp kring den här frågan. Han påpekar också att satsningen inte bara är en krisåtgärd i kölvattnet efter Astra Zeneca.

- Vi har sedan en tid haft en dialog med branschen och kan se vad som händer i globaliserings spår, vad som behöver göras för att behålla kompetens och stärka konkurrenskraften. Det behövs starka innovationsmiljöer inom life science, eftersom de fungerar som en motor för förnyelse och konkurrenskraft.

Ett satsning han speciellt lyfter fram är industriforskningsinstituten, som han menar kan fungera som en länk mellan akademisk forskning och företag.

- I den senaste forskningspropositionen lyftes frågan om behovet av en stärkt institutsektor. Då skapades Rise, Research Institutes of Sweden, en grupp som består av fyra forskningsinstitut som ska vara länk mellan forskning och näringsliv på en rad olika områden.

Där kan nedläggninge n av Astra Zeneca i Södertälje spela en särskild roll.

- Det är det vi tittar på nu, hur vi kan använda industriforskningsinstituten och den struktur som finns uppbyggd i Södertälje samt samverkan mellan KI, Astra Zeneca och andra i landet på bästa sätt.

Att försöka behålla kompetensen bland de forskare som nu försvinner från anläggningen finns dock inte med i planerna.

- Det är viktigt att inte ha tunnelseende. Nedläggningen är ju delvis ett resultat av en marknadsprispress på området. Det är en hård konkurrens och har man en omvärldsbevakning så ser man att det var ganska naturligt det som hände. Men därför behöver vi ta ett krafttag för att fortsatt vara starka internationellt.

Life Science-strategin ska finnas med som delar av forskningspropostitionen och den nationella innovationsstrategin.

Den nationella innovationsstrategin är ett långsiktigt ramverk till 2020 och handlar bland annat om att ta ett helhetsgrepp kring exempelvis regelverk och hur offentlig efterfrågan på nya lösningar kan användas mer aktivt för att skynda på utvecklingen.

- De satsningar som kräver nya pengar kommer att finnas med i nästa forskningsproposition, som presenteras i oktober. Det är en process som pågår nu, och där driver Annie Lööf den här frågan starkt, säger Andreas Vass.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063